Altijd lekker als de kinderbijslag weer binnenkomt. Je hebt waarschijnlijk elke keer weer een ´verlanglijstje´ waar je het aan uit gaat geven. Als het geld dan eenmaal binnen is en er staat ineens een groot bedrag op de rekening, is er altijd de valkuil dat je het geld uitgeeft aan onnodige spullen, die je toch graag wil hebben. Je hebberigheid gaat met je op de loop en het geld is uitgegeven voor je je realiseert dat de winter voor de deur staat en er dus winterkleren moeten komen voor je snel groeiende kinderen, of dat er geld nodig is voor verjaardagen, sinterklaas en kerst.

Als je de kinderbijslag in gelijke porties verdeelt met een vast bedrag per maand en daarnaast geld reserveert voor bijvoorbeeld verjaardagen of feestdagen, dan weet je zeker dat je altijd geld hebt als het nodig is. En dat is een heel prettig idee! Bovendien loop je niet het risico het geld aan ´grote wensen´ uit te geven, want het bedrag wat je jezelf elke keer geeft is niet groot genoeg voor die grote wensenlijst van je. Jou discipline zorgt ervoor dat je ruimte hebt om je kinderen extraatjes te geven en om je beloftes aan hen waar te maken. Willen je kinderen bijvoorbeeld naar de kapper, dan kun je zeggen: “oke, op de 1e van de volgende maand is er weer geld, dan mag je naar de kapper.” (En je leert meteen je kinderen de waarde van plannen en budgetteren.)

Ben je schulden aan het afbetalen en krijg je een rekening die niet in je budget past, denk aan een onverwacht hoge telefoonrekening of een boete, dan betaal je die van je kinderbijslag. Je schrapt dan een deel van het kleedgeld voor de eerstvolgende maand. Heel zuur, maar dat is het gevolg als je kosten maakt die je niet uit de normale potjes kunt halen. Heb je eenmaal een forse buffer opgebouwd in je beheerrekening van meer dan € 1000,- dan kun je redelijk gerust die buffer aanspreken. Maar maak er geen gewoonte van, want dan is je buffer snel verdwenen!